Publicerad: 27/11/2017
Barndomens olikheter får konsekvenser i vuxen ålder.
– Mer makt åt kvinnor och mer samtalsträning för pojkar behövs, tycker våra tre 14-åriga PRAO-elever
Om man jämför de flesta män och kvinnors beteende så kan man ofta se att det finns en del olikheter, som t.ex. att män är våldsammare, mindre känslomässigt sårbara, och tar mer plats i samhället än kvinnor. Kvinnor är uppväxta med att visa känslor, och att kommunicera mera och att hantera konflikter mer verbalt än fysiskt. Men varför är det så?
Eftersom att killar och tjejer inte föds såhär betyder det att samhällets normer formar dem till att bete sig efter stereotypen, det börjar redan i tidig ålder och pågår hela ens uppväxt.
Redan under förskoleåren kan man märka att pojkar och flickor blir olika behandlade; när en flicka gör illa sig och kommer gråtandes till fröken så blir hon tröstad, gullad med och hon får gråta ut, men när en pojke gör illa sig och kommer gråtande blir han tillsagd att ta det som en man och visa att han är en stor pojke. Sedan får han springa iväg och leka igen. Flickorna får lära sig att kommunicera mer medan pojkarna får korta kommandon och där med inte lär sig att kommunicera på samma sätt som flickorna, t.ex. i kapprummet då barnen ska ut på gården och leka blir flickorna gullade med, får komplimanger för deras kläder eller bara pratade med medan till pojkarna säger fröknarna att de ska klä på sig och gå ut.
När de börjar skolan tar killarna mer plats på lektionerna och använder mer fysiskt våld än tjejerna. Tjejerna får lära sig att ignorera killarna när de är våldsamma eller retar dem och att de bara gör så för att de är kära i tjejerna. Eftersom att tjejerna har fått lära sig att kommunicera bättre använder de inte våld tillbaka om någon skulle provocera dem.
I vuxenlivet ser vi konsekvenser av barndomens stereotyper. T.ex. ser vi väldigt sällan män gråta eller visa sårbarhet. Vuxna män är mer våldsamma. Vuxna män har mest makt i samhället, men de tar inte mest ansvarsfulla beslut. Därför behöver vi fler kvinnor som har makt. Det är det vi på Operation 1325 jobbar på.
Detta är skrivet av praoeleverna på Hässelby Villastad skola, hösten 2017.