Engage
now
Kanslichefens blogg

Khider Domle – En hjälte i kampen mot IS
Det var många spännande och intressanta möten på Operation 1325s internationella konferens i Sandö förra veckan. Bland annat mellan Khider Dolme från den irkiska organisationen Women’s Empowerment Organization (WEO) och Bitte Hammargren, journalist och Mellanösternkännare. Lär känna Khider Dolme och ta del av hans kamp mot IS för kvinnors rättigheter genom Bittes blogginlägg.

Fredsdikten – Elsa Zetterberg
Att fortsätta tro och hålla hoppet uppe är aldrig så viktigt som det är under tillstånd av våld och konflikt, när mänskligt lidande och desperation tycks finnas överallt. Det är då vi måste påminna oss själva om att efter regn, då kommer solsken. Dikten ”fred på jorden” av 9-åriga Elsa Zetterberg är full av hopp och tro på mänskligheten.

Irak vid ett vägskäl
”Året är 2015. Trots detta måste vi köpa loss våra kvinnor och barn, vi måste betala för deras frihet. Det är inget mindre än en människomarknad som existerar idag”. Detta är de avslutande orden från Vian Dakhil, den enda kvinnliga etniska yazidiern i Iraks parlament, som lyckas föra in seminariet om det politiska, sociala och militära läget i Irak till att handla om en humanitär aktualitet. Vian poängterar att hon företräder hela landets befolkning, men vill rikta särskilt uppmärksamhet till de irakiska minoriteterna – som just nu upplever ett av de hemskaste brotten i mänsklighetens historia.

Jämställdhet i internationella tribunaler och organ
Det var minst sagt en lyckad svensk lansering av den internationella kampanjen GQUAL i onsdags! Inte nog med att moderatorn Ylva Hartmann ställde väl förberedda och mycket insiktsfulla frågor – både kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunkhe, Elisabeth Fura och Marie Jacobsson levererade dessutom eftertänksamma och ärliga svar.

Ett inspirerande möte i Amman
Förra veckan samlades delar av vårt MENA-nätverk, som de senaste åren träffats regelbundet, i Amman i Jordanien för att producera ett metodmaterial i syfte att öka interaktionen mellan media och kvinno- och fredsorganisationer i regionen. Framgångsrika organisationer delade med sig av sina idéer och erfarenheter kring hur de arbetar för att nå befolkningen genom radio, populära TV-stationer och tidningar.

Media och civilsamhälle tillsammans för ett friare och säkrare Albanien
– Vi har ingenting här i Spitala, inte ens till bröd eller mjölk åt barnen. Den albanska kvinnan som följer oss till bilen efter mötet med en kvinnogrupp i utkanten av staden Durrës är fårad och liten, bara hälften så stor som jag. Hon har överlevt en totalitär diktatur, döttrar som har lurats in i trafficking, den onåbara drömmen om EU välstånd, patriarkala familjestrukturer som försökt hindra henne att träffa kvinnogruppen. Och så fattigdomen. Berättelserna om fattigdom och ofrihet upprepas ofta under vårt korta besök i Albanien och diskussionerna om vad som behöver förändras flyter in i varandra.

Feministisk utrikespolitik – vad är det?
”Sverige har för första gången en feministisk regering, där feministisk politik skall genomsyra genomsyra alla verksamhetsområden. Sverige har också för första gången en deklarerad feministisk utrikespolitik. Detta är historiskt och något helt nytt. Det är en politik som kommer att möta hårt motstånd från det patriarkala och manliga synsättet på politiken, som redan visat sig när näringslivsrepresetanter i ett erbarmligt dåligt brev i DN utövade den manliga härskartekniken och Car Bildt omgående ställde sig på deras sida”.