Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av vår webb. Läs mer om vår integritetspolicy

Engage

now

The #SHEcurity index för 2022 har släppts tillsammans med tillhörande rapport. Indexet innehåller statistik från 105 länder. Rapporten innehåller både positiva och negativa trender gällande kvinnor, fred och säkerhet. Kapitelförfattarna och externa talare medverkade vid seminariet när rapporten lanserades den 27 oktober. 

The #SHEcurity index och den tillhörande rapporten skapades för första gången 2020 av Dr. Hanna Neumann som ville visa på de stora bristerna som finns gällande kvinnors inkludering i fred och säkerhet. Rapporten och indexet sammanställer data från länder som har en nationell handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet och länderna i G20 och EU som inte har nationella handlingsplaner. Totalt handlar det om 105 länder.  

Positiva och negativa trender 

Huvudpunkterna i rapporten visar på både positiva och negativa trender gällande kvinnors inkludering i fred och säkerhetsfrågor. Fler kvinnor är i drivande positioner inom fred och säkerhet och fem länder rapporterade att de har en kvinna som utrikesminister för första gången. Det är dock 31 länder som fortfarande aldrig har haft det. Rapporten indikerar att det är en långsam men liten ökning av kvinnlig representation i världen. Författarna noterar att kvotering spelar stor roll. Mexiko, Rwanda och Förenade Araben Emiraten är de enda länderna som har uppnått jämställd könsfördelning i sina parlament och gemensamt är kvotering. Gällande våra fokusområden visade rapporten att det inte finns en enda kvinna i Jemens regering. För Palestina visar rapporten en avsaknad av data i de flesta kategorier men det går att läsa att ministeriet för kvinnofrågor har stöttat skapandet av genusenheter inom 18 andra ministerier. 

Rapporten visar också på att ju högre positioner desto färre kvinnor. Till exempel är bara 25% av ambassadörerna världen över kvinnor. Avslutningsvis så visade det sig att det finns en stor skillnad mellan länders inkludering av kvinnor vilket författarna menar tyder på att det finns möjligheter för större representation i länder med låga siffror. Trots att många länder har en nationell handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet saknas det mycket data.  

Starka röster hördes under lanseringen 

Externa talare var inbjudna vid lanseringen av rapporten för att exemplifiera vikten av arbetet. Sviatlana Tiskhanouskaya, ledare av den Belarusiska demokratiska rörelsen, berättade att hon endast träffar sina barn på helger och nobelpristagaren Maria Resa berättade om hur kvinnor blir attackerade digitalt med syfte att tysta ner dem. Hon berättade att hon under en period fick upp till 90 hatmeddelanden i timmen.  

Kapitelförfattarna var också inbjudna och presenterade kritiskt sina kontexter och påpekade det enorma motståndet kvinnor möter i sina arbeten. Men de gav också hopp och förslag på framtida åtgärder. De talade om att ena kvinnor, skapa nätverk som kan stötta över generationsgränser och mellan elit- och gräsrotsnivåer och påpekade att de högre politiska makterna bör ta ansvar för hur det ser ut på marken. 

Viljan av att skapa en global kvinnorörelse finns och hela lanseringen präglades av vikten av att inkludera och jobba för en säkrare framtid för kvinnor. 

Indexet och rapporten har sammanställts och skrivits av Dr. Hanna Neumann och Sofiia Shevuck baserat på data de samlat in i samarbete med All Bright Foundation, the European External Action Service, the European Parliament Research Service, the Inter-Parliamentary Union, NATO, UN Women och andra. För att läsa mer se deras hemsida HÄR.