Sveriges feministiska utrikespolitik är inne på sitt åttonde år. Regeringen har nyligen uppdaterat handlingsplanen gällande de inriktningar och åtgärder som berör årets arbete.
Handlingsplanen betonar att pandemin har påverkat jämställdhetsarbetet negativt. Den feministiska utrikespolitiken fastställer lika deltagande som väsentligt för ett hållbart, fredligt och långsiktigt utvecklingsarbete. Därför betonar handlingsplanen kvinnors och flickors lika deltagande i responsen och återuppbyggnaden efter pandemin.
Gällande FN:s fredsinsatser lyfts kvinnor, fred och säkerhet som en huvudprioritering för Sverige. Handlingsplanen nämner även arbetet inför det svenska EU-ordförandeskapet 2023 och hur den feministiska utrikespolitiken och kvinnor, fred och säkerhetsagendan ska vara vägledande under ordförandeskapet.
Vad gäller kvinnor och flickors medverkan i förebyggande arbete och konfliktlösning är insatser till lokala kvinnor i fokus. Kvinnorätts- och civilsamhällesorganisationer och betydelsen av deras kompetens har därmed givits ett tydligare erkännande i den uppdaterade handlingsplanen. Det är något som Operation 1325 tillsammans med andra svenska civilsamhällesorganisationer ser positivt på.
En ny plan, baserad på ett annat format och arbetssätt, kommer lanseras senare i år.